
Cu vara la distanta de o raza de soare intalnim tot mai des oameni interesati de energie solara si alte surse regenerabile. Multi isi doresc sa devina proprii producatori de energie, asa numitii prosumatori. Mai mult, de energie solara pot beneficia si cei care nu sunt racordati la o retea de energie electrica traditionala
Stiati ca lumina oferita intr-o zi de Soare pe tot globul este suficienta pentru a asigura consumul de energie electrica necesar pentru intrega populatie?
Stim deja beneficiile generale pe care le ofera Soarele – caldura si lumina oferite sunt esentiale pentru existenta vietii: plantele obtin energie chimica prin fotosinteza datorata luminii soarelui, si animalele au nevoie de energia lui, inclusiv ajuta oamenii generand Vitamina D prin expunerea la soare.
Aflam imediat cum contribuie Soarele si la obtinerea energiei electrice, nu doar a unei stari de bine.
Cum se obtine energia solara?
Obtinem energie solara prin valorificarea luminii soarelui în energie termica sau electrica pentru nevoile unei gospodarii, de exemplu. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, putem utiliza lumina pentru a produce electricitate, pentru incalzirea si chiar pentru racire.
Practic atat timp cat e lumina, pare gratuit sa obtii energie. Totusi este nevoie de o investitie initiala in tehnologia care permite transformarea lumnii solare in energie electrica. Aceasta se amortizeaza in cativa ani in functie de echipamentele instalate si apoi te bucuri de energie electrica la costuri minime si chiar poti vinde in retea surplusul de energie.
Cand vine vorba de energie solara putem considera Soarele furnizor natural de energie. Care sunt mecanismele prin care aceasta e transformata in energie electrica sau termica?
Exista 2 sisteme de valorificare a luminii solare: directe, prin fotovoltaice si indirecte, prin cele termice. La cele fotovoltaice este mai simplu – un set de celule capteaza puterea solara si o transforma in electricitate. La cele termice, radiatia soarelui este utilizata pentru a fierbe apa care ulterior produce aburi in centrale termosolare care sustin producerea energiei electrice.
Mai cunoscuta publicului este metoda de convertire directa a energiei solare in electricitata prin:
- Panouri fotovoltaice
- Panouri solare
Fiecare dintre acestea se impart in alte categorii. De exemplu, panourile fotovoltaice sunt fie monocristialine, fie policristaline sau hibride. In functie de bugetul disponibil, tipul locuintei si eficienta dorita poti alege unul dintre ele.
Exista panouri fotovoltaice on grid care necesita racordarea la reteaua de distributie a energiei electrice si ”varsarea” surplusului in retea si panouri fotovoltaice off grid care utilieaza baterii si stocheaza surplusul de energie si permite utilizarea lui la nevoie.
Cum alegi sistemul fotovoltaic potrivit?
Utilizand o formula matematica simpla, respectiv costul per watt putere = costul total al sistemului/ productia de energie generate
Intreagul sistem fotovoltaic cuprinde mai multe componente pe care le enumeram mai jos:
- panouri fotovoltaice
- invertor
- materiale de conexiune
- structura de montaj a sistemului
- modul de comunicatie
- tablou electric curent continuu/curent alternativ

Energia soarelui – sursa de electricitate
Alimentarea propriei locuinte sau a unui sediu de birouri, a unei scoli sau a unei masini pana la baterii solare pentru telefoane sau laptopuri, toate se dezvolta intens in aceasta perioada in care industria se dezvolta in directia resurselor regenerabile.
Citim despre faptul ca Babcock Ranch, Florida este un oras alimentat in totalitate cu energie solara, despre o ferma solara plutitoare care se orienteaza dupa lumina soarelui in Olanda, despre tren si masina cu acoperis din panouri solare si inevitabil ne gandim cum va arata energia viitorului.
Digitalizarea si dezvoltarea tehnologiilor a permis reducerea costurilor si energia solara a devenit o sursa alternativa de energie pe care si-o permit inclusiv oamenii cu venituri medii.
Sa vorbim si despre avantajele
Daca ar fi sa rezumam cele mai importante beneficii ale energiei provenite din lumina solara utilizata prin panourile fotovoltaice, le amintim pe cele de mai jos:
- Sursa de energie prietenoasa cu mediul: este o resursa naturala, nepoluanta si putem spune chiar inepuizabila. Atat timp cat exista Soare, va exista si energie solara.
- Economii la factura de energie: costurile cu factura de energie se reduc considerabil si mai mult decat atat utilizand un sistem de panouri fotovoltaice on grid, poti vinde surplusul de energie in retea devenid chiar o sursa de venit.
- Costurile de mentenanta: aproape nu exista, doar curatarea panourilor care este un proces simplu – exista unele sisteme care fac deja automat acest lucru
Energia solară are puterea de a schimba vieti
In satele in care reteaua de distributie traditionala de energie electrica nu este disponibila, lumina soarelui poate fi principala sursa de energie care ofera un confort locuitorilor si le permite accesul la electricitate. Utilizarea unor panouri cu baterii este solutia.
Sistemele fotovoltaice cu baterii sau asa numitele sisteme off grid sunt destinate alimentarii gospodariilor din zonele greu accesibile, izolate sau localizate la distante foarte mari de reteaua de distributie a energiei electrice si pentru care racordarea este aproape imposibila.
Practic, utilizand energie solara poate creste calitatea vietii si accesul la energie pentru localitati care inca utilizeaza metode traditionale pentru incalzire si care inca folosesc lumanarea in loc de bec.
Evolutia energiei solare – de la incalzirea alimentelor la parcuri fotovoltaice
Spre deosebire de dezvoltarea industriei carbunelui, energia solara a luat amploare in doar 250 de ani.
Totul a inceput in 1767 cand un om de stiinta elevetian a reusit sa isi incaleazeaca alimentele si apa utilizand un sistem care capta energia solara. Apoi, a urmat primul brevet pentru o instalatie comerciala de incalzire a apei peste 120 de ani si peste doar 10 ani primul sistem solar pentru incalzirea apei a fost montat in casele dintr-un comitat din Los Angeles, Pasadena.
Intre timp, un fizician francez a descoperit in 1839 cum poate utiliza energia solara pentru producerea energiei electrice. De aici, a urmat genialitatea lui Albert Einstein care a teoretizat in 1906 ,,efectul fotoelectric”. Dupa 3 ani, tehnologia utilizata la colectarea luminii solare se asemana cu cea utilizata astazi. Treptat a crescut eficienta acestui colector solar de pana la 4% in 1960, ulterior la 11% si ajung astazi de pana la 18%
Dezvoltarea sustinuta si popularitatea din ultimii ani a acestui tip de energie curata, din natura, se datoreaza si preocuparii populatiei pentru schimbarile climatice, grija fata de mediu si dezvoltarea sustenabila.
Germania, China, Japonia, Italia si SUA se numara printre tarile fruntase in acest domeniu. Si in tara noastra interesul este tot mai crescut, mai ales ca inclusiv statul ofera sprijin cetatenilor dornici sa devina prosumatori si aici amintim de programul Administratiei Fondului pentru Mediu inceput anul trecut, in 2019.
Energie solara – oferta naturii
Unii pot concluziona ca viitorul energiei solare este mai stralucitor decat insusi Soarele insa o abordare obiectiva este una recomandata. Energia solara este o oferta a naturii, o sursa alternativa de energie. Prin utilizarea ei si inlocuirea combustibililor fosili, facem un pas inainte pentru o dezvoltare sustenabila si un viitor cat mai verde.
Energia electrica este o necesitate si constatam din ce in ce mai mult in ultima perioada ca si protejara planetei, sanatatea ei este absolut necesara.
O casa alimentata cu panouri fotovoltaice iti ofera independenta energetica si devii prosumator, producator si consumator de energie electrica in acelasi timp. Iti faci un bine tie si generatiilor viitoare alegand ca resurse regenereabile, precum sursa solara.
Stiati ca?
- lumina soarelui atinge Pamantul in aproximativ 8 minute si cam in tot atatea minute pentru a intra in contact cu panourile solare?
- norii si poluarea impiedica radiatia solara sa ajunga pe Pamant?
- daca toata Sahara ar avea panouri solare montate productia anuala de electriciate ar fi de peste 750 terawati?
- cel mai mare parc solar din lume este in India, Bhadla Solar Park, intins pe o suprafata de 40 km2 si cu o productie de 2,245 MW?
- Cochin, India este primul aeroport alimentat cu energie solara din lume?
- avem energie solara din abundenta care depaseste consumul global anual de energie electrica?
- din 2008, s-au eficientizat costurile pentru panourile de captare a luminii solare cu peste 80%?
- panourile fotovoltaice sunt silentioase, fara zgomot?
- casa alimentata cu energie solara poate reduce emisiile de CO2 cu 100 de tone in 30 de ani?
- efectele benefice ale soarelui asupra organismului se asemana cu cele ale sportului?
- Australia are cea mai mare radiatie solara medie comparativ cu orice alt continent din lume?
- Paraguay (99%), Norvegia (97%), Uruguay (95%), Costa Rica (93%) sunt tari care se apropie de 100% energie electrica regenerabila?
- Romania este o tara cu pozitie favorabila pentru productia energiei solare, cu peste 200 de zile cu soare anual si capacitate solara distribuita in toate zonele tarii?

